Skip to main content
Uw zoekacties: Rijkspolitie, groep Dronten

0731 Rijkspolitie, groep Dronten

beacon
 
 
Geschiedenis van de politieorganisaties in Flevoland
Algemeen
Urk
Noordoost Polder
Oostelijk Flevoland
Zuidelijk Flevoland
Het archief
De sterke wisseling van de verantwoordelijke politie-instantie is uniek voor dit gebied. Feit is dat de politietaak ten alle tijden moest worden uitgevoerd. In de administratieve neerslag van de onderscheidenlijke politie-instanties is dan ook geen streep te trekken op een bepaalde datum. Bij de overgang van de ene instantie naar de andere is steeds een overgangstermijn gehanteerd. Archiefstukken zijn hierdoor wel eens bij een andere instelling te vinden. Het zogenaamde justitiële uitvoeringsarchief, feitelijk de handelingen van de uitvoerende politietaak, is niet meegenomen in deze inventaris.
De beleidsstukken uit de rijkspolitiearchieven bevinden zich in het centrale archief van de districten. In het geval van de Noordoost Polder en Urk is dat het districtarchief Zwolle. In het geval van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is dat het districtsarchief Apeldoorn.
Gebruikte methodiek bij de ontvlechting van de archieven
Ordening en inventarisatie
0731 Rijkspolitie, groep Dronten
Het archief
Ordening en inventarisatie
Bij de oorspronkelijke ordening van de archivalia is gebruikt gemaakt van de basisarchiefcode-VNG, een systematiek waarbij de bescheiden onderwerpsgewijs en in een onderlinge, logische samenhang bijeen worden gebracht. Primair is die code bedoeld voor het kunnen rangschikken van bescheiden van gemeentelijke organen inclusief de politieadministratie zijnde een gemeentelijk orgaan. Bij de herbewerking van de archieven is daarom de bestaande ordeningsstructuur als raamwerk aangehouden.
In oktober 1993 verscheen de “Leidraad selectie Archieven (voormalige) gemeentepolitie” uitgegeven door de ODRP een nadere uitwerking van de gemeentelijke selectielijst. Tevens verscheen in oktober 1993 door de ODRP een variant op de basiscode-VNG “Code Regionale Politie”. Deze diende voor de exacte plaatsbepaling van de onderwerpen als leidraad.. Gaande het bewerkingstraject constateerden we in deze politiecode een aantal storende “schoonheidsfouten”. ZE zijn gecorigeerd in de Verseie Politie Felvoland 1.2 (uitgave december 1999). In de eindversie van deze inventaris zijn de veranderingen alsnog doorgevoerd.
Als algemeen uitgangspunt voor de ordening en selectie is aangehouden het bewaren van beleidsstukken en –eventueel op termijn- vernietigen van alle op de uitvoering van dat beleid geënte stukken. Echter, in die gevallen waarin in ‘uitvoeringszaken’ van het algemeen gevoerde beleid werd afgeweken dan wel zij een overduidelijke weerspiegeling geven van het tijdsbeeld waarin de gemeentepolitie functioneerde, is eveneens gekozen voor bewaren. In deze inventaris zijn derhalve relatief veel onderwerpen en zaken opgenomen die betrekking hebben de organisaties (alles wat begint met de cijfers 07) en het personeel (herkenbaar gecodeerd met de cijfers 08) van het korps. Van de uitvoering van de politietaken (alles wat begint met –1.) is slechts een fractie van hetgeen aanwezig was bewaard gebleven.
Buiten de overdracht blijven ook de uitvoeringsstukken van de zogenaamde justitiële archieven (alles wat begint met –1.87).De keuze om deze archieven niet over te dragen, is ingegeven door twee motieven:
- het Regiokorps doet voor het verkrijgen van relevante informatie nog regelmatig een beroep op de archieven;
- op grond van de Gemeentelijke Vernietigingslijst 1983, zoals deze is vastgesteld door de minister van BiZa en de minister van WVC, zijn vrijwel alle bescheiden binnen bepaalde categorieën –op termijn- vernietigbaar.
De te bewaren categorieën zijn de zogenaamde registers als mutatie- en rapportenboeken, de al dan niet opgeloste zeer zware misdrijven en de afhandeling van plaatselijke exceptionele calamiteiten.
Almere
Noordoostpolder & Urk
Lelystad & Dronten
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1956-1993
Auteur:
Siepel, H.