Skip to main content
Uw zoekacties: Provincie Flevoland

0076 Provincie Flevoland

beacon
 
 
Inleiding
Deze inleiding beschrijft het tienjarenblok (1947) 1986-1995 (2006) van het archief van de provincie Flevoland.
1.1 Geschiedenis van de provincie Flevoland
1.1.1 Totstandkoming van de provincie Flevoland
1.1.2 Instelling van de provincie en uitbreiding van het ambtelijk apparaat
1.1.3 Organisatiestructuur
0076 Provincie Flevoland
1 Inleiding
1.1 Geschiedenis van de provincie Flevoland
1.1.3
Organisatiestructuur
Ten aanzien van de formatie en organisatie van het apparaat van de provincie had het projectbureau Flevoland een opzet gegeven met een provincieformatie van circa 190 man. Deze opzet was besproken met vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolder en Zuiderzeewerken.
Aan de hand van het gedane voorwerk van het Rijk, provincie en het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven, heeft het Voorbereidingslichaam voor de provincie Flevoland daarop de verdere beslissingen genomen.
De provinciale taakvelden waren gebundeld naar een negental beleidssectoren:
1) Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting;
2) Milieuhygiëne;
3) Volksgezondheid en Maatschappelijk welzijn;
4) Landbouw, landinrichting en natuurbescherming;
5) Verkeer, Vervoer en Waterstaat;
6) Onderwijs;
7) Economische zaken;
8) Personeelszaken en organisatie, Algemene zaken, Voorlichting, Huishoudelijke dienst, Automatische Informatieverwerking en
9) Financiële Zaken.
In de loop van 1990 zijn een aantal wijzigingen in de organisatie doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen waren:
- Nadere structurering van de afdeling Water en Milieu;
- Per 1 januari 1990 is het informatiecentrum Nieuw Land tijdelijk in de provinciale organisatie opgenomen;
- Centralisatie van de tekenwerkzaamheden, met uitzondering van bestektekeningen, binnen de afdeling Interne zaken. Daartoe is het bureau Kartografie en Grafisch Ontwerp ingesteld en
- Tenslotte is de in 1989 gestarte uitbestedingsdiscussie afgerond. De volgende werkzaamheden komen voor uitbesteding in aanmerking:
o Werkzaamheden met betrekking tot het beheer van het grondwatermeetnet.
o Verslaglegging van commissievergaderingen.
o Controle op en meting van de effectiviteit van verleende subsidies.
Voor een schematisch overzicht van de ambtelijke organisatie naar afdelingen van de provincie Flevoland per 1 augustus 1990, zie bijlage I van de inventaris.
Per 31 december 1989 waren 212 personen in dienst van de provincie. Per 31 december 1990 is de personeelsbezetting gegroeid naar 226 personen. Het aantal deeltijders was in 1990 wel gestegen van 38 naar 47 personen.
In 1992 is onderzoek verricht naar de inrichting van het financiële beheer in de provinciale organisatie. Naar aanleiding van het rapport kwam de begeleidingscommissie begin februari 1993 tot de conclusie dat de formatieve capaciteit van financieel beheer toereikend is om de opgedragen taken uit te voeren. Tevens is in 1992 onderzoek gedaan naar de wijze van decentralisatie van het centraal bureau Tekstverwerking.
Deelname aan D’project experiment “vrij gemeenten en vrij provincies”.
Dit is een project van het Kabinet waarbij de lokale overheid zelf mag bepalen welke door het Rijk opgelegde regelgeving zij willen hanteren en welke ze willen negeren.
Dit project wordt o.a. bij de provincie en de gemeentes in de provincie Flevoland uitgevoerd. Volgens een zorgvuldige procedure zal worden bepaald welke regels gehandhaafd blijven en welke ongebruikt kunnen blijven.
De regels hebben betrekking op werkgelegenheid, cultuur, milieu, sociale zaken en onderwijs. Ook de uitvoeringsregels inzake volkshuisvesting, de administratieve uitvoering van de Bijstandswet, de politie administratie en parkeerwachten, de 24-uurs bereikbaarheid van het maatschappelijk werk en de basiseducatie worden in het kader van dit project bekeken.
In 1989 en 1990 had de overdracht van taken en bevoegdheden nog een experimenteel karakter.
In 1993 is er een actie geweest met als titel “Handen af van Flevoland”, georganiseerd in het kader van Flevoland Ongedeeld. Dit naar aanleiding van een brief van de staatssecretaris De Graaff-Nauta, waarin zij aanstuurt op de opheffing van de provincie Flevoland.
Het college en de medewerkers van de provincie riepen de leden van de Tweede Kamer op om dit voornemen van de staatssecretaris te verwerpen en om voor eens en altijd te kiezen voor een ongedeeld stuk Flevoland. Dit werd gesteund door een aantal regionale maatschappelijk organisaties, waarmee de provincie dagelijks samenwerkte.
De medewerkers van de provincie zijn naar Den Haag afgereisd om een petitie te overhandigen aan de voorzitter van de Tweede Kamer.
Verder heeft in 1993 heeft een beperkte reorganisatie van de ambtelijke organisatie van de provincie plaatsgevonden. Deze reorganisatie bestond uit de vorming van een Management team, waarin naast de griffier en de adjunct griffier ook de directeur Planning en de directeur Ontwikkeling en Implementatie zitting namen.
In 1993 en 1994 heeft een verdere organisatieontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van sociale planvorming, middelen afdelingen, lijnafdelingen en afdeling infra en transport.
In 1994 is een wijziging doorgevoerd voor de organisatie van het bureau Interne Dienst, waarbij werd overgegaan tot de vorming van een Bureau Ondersteunende Diensten. Tevens is in 1994 onderzoek gedaan binnen de afdeling Interne Zaken, waarbij is besloten om de bureaus Post, Archief en Statenzaken en Bibliotheek en Documentatie te integreren en te komen tot één nieuw bureau Documentaire Informatievoorziening.
1.1.4 Instelling van commissies
1.1.5 Instelling van fondsen door de provincie
1.1.6 Overdrachtsproblematiek van waterstaatswerken en de instelling van waterschappen (januari 1986)
1.1.7 Natuurwetenschappelijke en landschappelijke terreinen van eigendom naar particulier beheer (1989)
1.2 Geschiedenis van het archief
1.3 Verantwoording van de inventaris
1.4 Openbaarheid
1.5 Aanwijzingen voor de gebruiker
1.6 Bronvermelding
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1944) 1986-1995 (2006)
Omvang in m.:
66,765
Auteur toegang:
Provincie Flevoland
Open data eigenaar:
Het Flevolands Archief
Toelichting openbaarheid:
inventarisnummer 751 is per 01-01-2030 openbaar
Status open dataset:
Beschikbaar
Openbaarheid:
Deels openbaar
Opendata trefwoord: