10 maart 2020

De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders huurde verschillende filmmakers in om alle bijzonderheden van de maak van een polder te laten zien. Zij maakten tussen de jaren 1960 en 1990 bijna 100 films.

Van water tot twaalfde provincie

De films van de RIJP zijn in te delen in drie verschillende genres: instructie, promotie, maar vooral voorlichting. De RIJP had in het hoofdgebouw in Lelystad een speciale ruimte om de films te laten zien. Daar werden ze gedraaid in allerlei talen, van Duits tot Russisch en zelfs Japans. Van over de hele wereld kwamen mensen om dit bijzondere stukje land te bekijken. De films lieten deze bezoekers zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van land: van het opwerpen van dijken tot aan het branden van riet.

Verzuurde films

Ongeveer 65 % van deze collectie is licht aangetast door verzuring. Wanneer verzuring eenmaal optreedt, kan dit niet meer gestopt worden. De film kan dan niet meer worden vertoond. Hoog tijd dus om de films zo snel mogelijk te digitaliseren.

Wat gebeurt er nu?

Momenteel liggen de films bij een digitaliseerbedrijf. Houd de website goed in de gaten, want er wordt hard aan gewerkt om deze collectie toegankelijk te maken. Wij blijven je op de hoogte houden van de voortgang!