Uw zoekacties: Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Geschiedenis van de archiefvormer
Voorwoord
0726 Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders
Geschiedenis van de archiefvormer
Voorwoord
Na de opheffing van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) eind 1988 zijn er vele publicaties verschenen waarin de geschiedenis en de taken van deze dienst zijn beschreven. Eén daarvan is "59 jaar eigengereide doeners in Flevoland" door mevrouw dr. A.C.M. van Dissel.
"Eigengereid" waren ze zeker die RIJP-ers ..... Als men echter in ogenschouw neemt wat er in achter ons liggende decennia tot stand is gekomen, dan kan er zeker òòk gesproken worden van "doeners"!
Immers er was eens een groot meer ...., waaruit na jaren van voorbereiding, dankzij de inzet van vele honderden RIJP-medewerkers, duizenden hectares vruchtbare grond te voorschijn kwamen en in cultuur gebracht werden. Hier wonen, werken en recreëren nu ruim 280.000 Flevolanders.
Of er nu sprake was van het in cultuur brengen van de gronden, het aanleggen van straten en wegen, de uitgifte van landbouwgronden, de bouw van woningen, winkels, scholen en kerken, de aanleg van een jachthaven of kennisoverdracht van het Zuiderzeeproject in het buitenland, met al deze onderwerpen had de RIJP bemoeienis.
Deze diversiteit aan onderwerpen treft u ook aan in de inventaris. Dat is niet zo verwonderlijk. Immers in het begin was er in het gebied dat nu wordt aangeduid als "Flevoland" nog geen sprake van een gedetailleerde bestuurlijke organisatie zoals thans het geval is. De RIJP voerde toentertijd taken uit op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Daarnaast was zij ook nog eens belast met de aanleg en beheer van bossen en taken die thans zijn ondergebracht bij o.a. het Heemraadschap Fleverwaard.
De gehele collectie vormt derhalve een uniek overzicht van een periode waarin, vooral in den beginne door mensenhanden, een voor Nederland maar zeker ook voor de rest van de wereld uitzonderlijk project tot stand is gekomen.
Lelystad, november 1997
Geschiedenis van het archief
Over de opbouw van de dossierinventaris
Bewerking van het archief
Verantwoording van de inventarisatie
Omvang en periode
Ordening
Selectie ter vernietiging
Materiële verzorging
Openbaarheid
Citeerwijze
Begrippenlijst
Inventaris
Kenmerken
Datering:
(1939) 1962-1988 (1995)
Omvang in m.:
228
Auteur toegang:
Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders
Toelichting openbaarheid:
Per inv. nr. is de datum waarop de openbaarheid vervalt aangegeven. Het gehele archief wordt openbaar per 1 januari 2069.
Auteur:
N.N.
Openbaarheid:
Deels openbaar
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS