Skip to main content
Uw zoekacties: Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, uitvoer...

0802 Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, uitvoeringsdossiers

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
Het archief is gevormd door de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, ingesteld bij Koninklijk Besluit d.d. 7 januari 1932. * 
Voor een beschrijving van de geschiedenis van de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet wordt verwezen naar de inventaris op het archief van de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet. * 
Context van het archief
0802 Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, uitvoeringsdossiers
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
Context van het archief
Op 14 juni 1918 werd de Wet tot Afsluiting en Droogmaking van de Zuiderzee gepubliceerd in het Staatsblad, nr. 354.
Het gevolg van deze wet was het aanleggen van de Afsluitdijk en een vijftal polders in de Zuiderzee, zijnde Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland, Zuidelijk Flevoland en de Markerwaard. Maar bovenal zou de Zuiderzeevisserij haar bestaansrecht verliezen.
Door de afsluiting van de Zuiderzee verloren niet alleen de Zuiderzeevissers hun levensonderhoud, maar ook zij die werkzaam waren in nevenbedrijven van de Zuiderzeevisserij. Om dit te compenseren konden zij een tegemoetkoming aanvragen van de schade die hun werd berokkend door de afsluiting en gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee, de zogenoemde Zuiderzeesteun.
Een beroep op de Zuiderzeesteunwet (Staatsblad, nr. 290 d.d. 13 juli 1925, getiteld: Wet van den 29sten Juni 1925, tot regeling der tegemoetkoming aan de Zuiderzeevisschersbevolking, enz. wegens de schade, welke de afsluiting de Zuiderzee hun mocht berokkenen) kon gedaan worden door:
a). belanghebbenden in de zin der wet: personen die in 1918 Zuiderzeevisser waren of hoofdmiddel van bestaan vonden in een op die visserij gebaseerd bedrijf;
b). personen die met belanghebbenden gelijk te stellen waren, zoals weduwen van belanghebbenden en
c). kinderen van belanghebbenden.
De volgende vormen van tegemoetkoming c.q. 'steun' waren te onderscheiden:
a. geldelijke tegemoetkoming voor bij- c.q. omscholing;
b. hulp bij het vinden van ander werk;
c. kredieten ten behoeve van bedrijfsvoortzetting, -verplaatsing, -wijziging of inrichting van een nieuw bedrijf;
d. een voorkeursbehandeling bij de toekenning van vergunningen voor de IJsselmeervisserij en
e. geldelijke tegemoetkoming wegens waardevermindering van eigendommen of gederfd levensonderhoud.
Het archief bestaat uit dossiers van personen die een beroep doen op de vergoeding op basis van de Zuiderzeesteunwet. Deze dossiers staan beter bekend onder de naam uitvoeringsdossiers. De dossiers bestaan uit de aanvraag zelf, eventuele bijlagen, ambtelijke beslissingen en diverse correspondentie, waarbij per aanvrager een dossier werd gevormd.
Geschiedenis van het archief
Verantwoording van de inventarisatie
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1925-1975
Omvang in m.:
151,25
Auteur toegang:
Engbers, K.A.M.
Data-eigenaar:
Het Flevolands Archief
Opmerkingen:
De geboorte- en overlijdensdata bij de personen zijn soms omgedraaid. Het kost veel tijd om dit van ruim 13.000 dossiers te controleren. Wij doen ons best om dit in 2023 verbeterd te hebben. Bij een melding zullen we altijd een controle doen en indien nodig data aanpassen.
Toelichting openbaarheid:
Gehele archief beperkt openbaar tot 110 jaar na de geboortedatum van de in het dossier behandelde persoon of na toestemming van nog levende personen. Er is rekening gehouden met de in de dossiers genoemde kinderen.
Openbaarheid:
Deels openbaar