Bijeenkomst 100 jaar Zuiderzeesteunwet
18 juni 2025
Op dinsdag 17 juli organiseerden Het Flevolands Archief, het Waterlands Archief en het Westfries Archief een bijeenkomst om te herdenken dat in juni 1925 de Zuiderzeesteunwet van kracht ging. Door deze wet werd het mogelijk om een uitkering (steun) aan te vragen als je door de afsluiting van de Zuiderzee je bron van inkomsten kwijt raakte. Van deze regeling werd veel gebruik gemaakt en de omvangrijke correspondentie van de Rijksdienst ter uitvoering van de Zuiderzeesteunwet kwam als archief bij HFA terecht. Uit dit archief blijkt dat het niet altijd makkelijk was voor steun in aanmerking te komen. Toch heeft deze wet de regio veranderd. Scholen werden opgezet met geld dat vrijgemaakt werd via deze wet, mensen konden een opleiding volgen en werden geholpen bij het solliciteren naar een andere baan. Ander soort werk dan dat men in de regio gewend was.
Verschillende sprekers waren aanwezig bij de bijeenkomst. Na het welkomstwoord van directeur van HFA Marloes van der Sommen en de inleiding van de Commissaris van de Koning de heer Gerritsen waren er diverse lezingen. Ronald Nijboer vertelde over zijn tocht met een tjalk over het IJsselmeer, Rik Peters presenteerde het lespakket dat het Westfries Archief samengesteld heeft en Arjen Koehoorn besprak hoe SG Triade uit Edam uit geld van de Zuiderzeesteunwet ontstond en nu nog steeds een bloeiende school is. Ook kon men kijken naar enkele fragmenten van films van het Waterlands Archief en HFA.
Wij lanceerden deze dag verder onze nieuwe Podcast "Wisselend Getij" over de invloed van de Zuiderzeesteunwet op onze provincie. Deze podcast is te beluisteren via Spotify en Applepodcasts